Склад твердих біопалив.

1. Резюме проекту 
Запропонований інвестиційний проект має значне соціальне та екологічне значення (стимулює заміщення викопних палив відновлюваними, підвищує надійність своєчасних поставок та зменшує цінові коливання твердих біопалив для споживачів) і передбачає використання фінансового ресурсу для викупу паливних гранул з деревини та агрокультур у підприємств-виробників у «низький» сезон (за ціною) з накопиченням їх у захищеному складі на території сухого порту Мостиська-2 та в подальшому планомірному постачанню кінцевим споживачам (комунальні та приватні котельні та електростанції) за контрактами в опалювальний сезон. Можливості зберігання потужністю 240000 т з подальшими поставками залізничним транспортом у вагонах чи морських контейнерах (широка та вузька колія), автомобільним транспортом. Зберігання у типових бігбегах 90*90*210 см, що в наповненому вигляді будуть мати діаметр 1,15 м і обсяг 1,2 т (мінімальна насипна щільність 600 кг/м3), у 4 яруси. Висота складу з урахуванням крану 11 м до балки крану). Территорія – земельна ділянка з бетонованою чи асфальтованою поверхністью поверхнею площею порядка 10 га (склад зберігання 72000 м2, склад завантаження-розвантаження фур 3500 м3, склад завантаження-розвантаження вагонів/платформ 3500 м2, склад розвантаження-завантаження контейнерів 3500 м2,  територія відстою фур 10000 м2 в черзі з комплексом зважування та лабораторією з офісом 500 м2).

1.1 Опис проекту 
В рамках проекту планується будівництво складського комплексу зберігання паливних гранул з біомаси для потреб місцевих підприємств, а також для поставок на експорт до країн ЕС. Складську продукцію у вигляді паливних гранул з деревини  буде сертифіковано відповідно до вимог стандарту ЕС En plus A1 / А2 , що дозволить забезпечити високу якість кінцевої продукції за допомогою сучасних автоматизованих систем контролю над виробництвом. Організацію продажів товарної продукції здійснюватиме власний відділ продажів, організацію закупівель здійснюватиме власний відділ закупівель.
Проектом планується, що фабрика працюватиме на накопичення 4-6 місяців (березень – серпень) в три зміни кожного дня та 6 місяців (вересень – лютий) в три зміни щодня на відвантаження.
Основні причини для впровадження проекту: 

  1. інвестиційно привабливий проект зі стимулювання споживання «твердої зеленгої валюти» – палива сталого розвитку; 
  2. забезпечення ринку України та Польші і ЕС сертифікованим твердим паливом, що підвищить енергетичну безпеку держав та дозволить зменшити споживання викопних палив підприємствами;
  3. проект вирішує питання зниження забруднення навколишнього середовища регіону відходами біомаси, що перетворюється з відходів у доходи; 
  4. проект призведе до створення нових робочих місць і зниження викидів CO2 в подальшому; 
  5. створення надійного постачальника палива сталого розвитку для соціально відповідальних підприємств.

1.2 Ринкові можливості 
Складський комплекс може постачати паливну гранулу з високою прибутковістю завдяки оптимальній системі накопичення та поставок, що передбачає:
– максимальну інтенсивність закупівель в сезон мінімальної вартості паливної гранули з усіх фінансово привабливих напрямків, включаючи морський імпорт в контейнерах та поставки контейнерними поїздами, можливість прийняти паливну гранулу у вагонах насипом чи в спеціалізованих мегабегах;
– накопичення значних складських запасів паливної гранули з мінімальною собівартістю в період її мінімальної вартості та чітка система розподілу сировини за якістю завдяки власній лабораторії;
– довгострокові оптові контракти з попереднім викупом паливної гранули у постачальників за мінімальною вартістю;
– підписання контрактів на гарантовані поставки гранули з дотриманням планової прибутковості прямим споживачам внутрішнього ринку та на експорт до Польші і країн ЕС.

1.3 Інвестиції / фінансування та основні показники по проекту 
Основні технічні та фінансові показники проекту наведені тут.

1.4 Переваги проекту
Перевагою проекту є ефективне використання фінансового ресурсу та місця розташування обєкту зі створенням високорентабельного продукту, потреба в якому зростає щороку, оптимальна фінансова схема роботи підприємства та широкі можливості зі збуту продукції.

1.5 Стратегія виходу з бізнесу
Розробник припускає, що інвестори зможуть вийти з даного бізнес-проекту задля отримання максимального прибутку. Після того, як бізнес проведе часткове повернення інвестицій (4 роки), найбільш доцільно буде провести продаж своїх часток як стабільно працюючого бізнесу, в ідеалі у вигляді IPO на одній з бірж ЕС. Відповідно до рішення інвесторів може бути прийняте рішення щодо трансформації до приватного акціонерного товариства з перетворенням часток учасників у відповідні пакети акцій – саме для можливості їх продажу з максимальним зиском. Потреба у паливі сталого розвитку в енергетиці та, відповідно, її складової у вигляді паливних гранул з деревини, продовжує зростати, нові вимоги ЕС та світтового співтовариства щодо контролю СО2 шляхом оподаткування додають фінансової принадності даному проекту. Відповідно, можна сміливо прогнозувати вартість продажу бізнесу через IPO на рівні 3-4 номінальних вартості. Оптимальний час продажу – 2027й-2028й роки.

1.6 Скорочення викидів CO2 
Широке використання паливних гранул з деревини дозволяє знизити потреби у викопних паливах, що зменшить надходження парникових газів до атмосфери планети.

1.7 Додатковий захист довкілля
Підприємства, що використовують паливну гранулу з деревини у якості палива, отримують органічну золу – ідеальний замінник технічної солі та хімічних реагентів, що використовуються задля забезпечення танення снігу та фермерськими господарствами у якості добрив. Це дозволить значно знизити хімічне забруднення в регіонах використання паливних гранул з деревини.